French food

Acum câteva luni am scris un articol despre Franţa, despre cultura franceză şi foarte puţin despre bucătăria sau mâncarea francezilor. Am impresia că asta ocupă o parte foarte importantă din cultura lor, mâncarea şi în special imaginea acesteia  atrage foarte mulţi gurmanzi prin aspectul elegant. Ce am mai observat la francezi este faptul că ei nu se pot despărţi de ceasca cu lapte şi cafea, orice masă în special micul dejun trebuie neapărat însoţit de o cafea dulce cu spună. Alimentele se pregătesc cu unt, tehnica înăbuşirii find cel mai des folosită.  Carnea și sosurile se prepară, uneori, cu vin – băutura nelipsită. Prima masă este micul dejun. Salata verde, brânzeturile și fructele asortate încheie cele două mese principale. Bucătăriei franceze îi datorăm escalopul, sufleurile, maioneza, savarina, tartele, șarlotele. 

Spre deosebire de noi, pentru francezi micul dejun este foarte important, bine dar cine ar refuza croissanturile umplute cu gem sau cu ciocolată.  Micul dejun mai e completat de o selecţie largă de tartine din pâine simplă sau prăjită servite cu gemuri, miere şi pateuri din ficat. Acum să specific că dacă vrei un mic dejun veritabil franţuzesc trebuie să mergi la un hotel şi să ai „all’inclusive” pentru că toate astea costă şi francezul de rând se mulţumeşte şi cu o felie de pâine unsă cu „ceva”.  În nordul Franţei micul dejun este mai bogat, omletele pufoase însoţite uneori de cârnăciori fiind la ordinea zilei, în vreme ce sudul însorit îşi păstrează caracterul lejer şi predispoziţia pentru mic dejunuri uşoare.

Ce sunt cu adevărat formidabile în Franţa, mi se par brânzeturile şi vinurile. Nu sunt un cunoscător al acestor produse, dar merg pe principiul turmei, dacă toţi laudă brânza cu mucegai şi vinurile franceze (că parcă numai în Franţa vinul capătă o savoare aparte faţă de celelalte ce zac pe alte meleaguri) , înseamnă că sunt bune. Ce să mai, în concluzie Franţa este ţara gastronomiei, aici mâncarea se simte în largul ei şi este tratată ca atare, mâncarea este o artă, precum mâncatul. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s