Cadavrul care râde

La prima vedere am fost… să spunem puţin dezamăgit, pentru că de un asemenea titlu aveam eu nevoie în special pentru al atribui vreunei opere spontane, „născută” peste noapte din cea mai „bolnavă” imaginaţie. După cum se vede cartea nu este deloc presărată cu flori şi dimineţi dulci stropite cu parfumul ouălor ochiuri de la micul dejun şi nici cu fete gingaşe îmbrăcate în rochii bufante şi atât de colorate încât ai impresia că îţi arde încet şi dureros retina.

În fine… este vorba despre o lume ca a noastră, însă ceea ce o face mai „specială” este faptul că aici convieţuiesc şi creaturi supranaturale, gen vampiri sau zombi. Eroul romanului este o femeie Anita  Blake, care descoperă „culmea” că poate să readucă morţii la viaţă, însă puţin mai diferiţi decât înainte  când trăiau, acum putrezesc în timp, deci nu mai sunt chiar aşa de vii. Ea lucrează la un caz cu poliţia pentru a prinde un om misterios care aduce la viaţă un zombi şi acesta ucide, cu ocazia asta îşi descoperă şi puterile. Cei cert, cartea nu iasă din tipare, nu are acea undă de a mă atrage, e vorba tot despre un erou fie el bărbat sau femeie care bineînţeles „din întâmplare” îşi descoperă puterile când are cea mai mare nevoie de ele! În joc apare şi un bărbat care îi face curte Anitei, este vampir şi o doreşte ca slujitor uman, dar şi ca amantă.  Din fericire aflăm că Anita este un spirit vesel, are simţul umorului şi chiar are anumite scene în care glumeşte, uneori chiar prea mult, dar glumeşte. Critică rochiile de mireasă, nu îi place absolut nici una.

Am uitat să încep cu începutul cărţii… Harold Gaynor, este un bărbat foarte important şi puternic în lumea interlopă şi îi oferă Anitei foarte mulţi dolari mai exact un milion pentru a reanima un zombi de câteva sute de ani(cine le mai numără). Anita este persoană cumsecade şi ştie bine că pentru a face un ritual aşa macabru trebuie să facă şi un sacrificiu uman şi refuză oferta, bineînţeles că intră în conflict cu el şi acum are şi o mulţime de asasini pe capul ei. În carte apare şi o vrăjitoare voodoo, Dominga Salvador. Acum urmează partea de sus, o creatură ciudată începe să măcelărească câteva familii din St. Louis. Anita Blake şi detectivul Dolph Storr se ocupă de caz.

În următoarele rânduri vă voi arăta câteva citate ale Anitei din carte.
„Moartea, in special una violenta, il transforma intotdeauna pe cel mai mare ticalos intr-un tip de treaba. Oare de ce?”

„Crizantemele se ofera numai la inmormantare. Garoafele, trandafirii si gura-leului se folosesc la evenimente mai fericite, dar crizantemele si gladiolele sunt flori de inmormantare.”
„Aproape orice fiinta umana poate face o data un efort supraomenesc. Iti rupi niste muschi, iti smulgi cartilajele din incheieturi, iti fracturezi sira spinarii, dar ridici masina. Numai inhibitorii din creier ne impiedica sa ne distrugem pe noi insine. Zombii nu au inhibitori.”
„Vazusem destule locuri in care se intamplasera crime pentru a sti la ce trebuia sa ma astept. Era ca o piesa pe care ai vazut-o de prea multe ori. Iti puteam spune momentul exact cand un actor intra sau iesea din scena, stiam pe de rost replicile actorilor. Dar acum era diferit. Pentru ca acesta era locul in care traiam.”

Un comentariu

  1. Andreea M. · septembrie 4, 2011

    Numai carti SF citesti Mita? Pare interesanta cartea 😕

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s