Herta Müller- Un scriitor e rezultatul unei experienţe.

Pentru cei care citesc pentru prima dată acest nume, Herta Müller este o scriitoare germană de limbă germană şi română, originară din România şi cel mai important laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009. Herta Müller a făcut studii de germanistică şi de limbă şi literatură română la Universitatea din Timişoara. Prietenia acesteia cu membrii Aktionsgruppe Banat, format din studenţi şi scriitori, care aveau o atitudine protestantă, care nu era acceptată de regimul comunist, a adus-o în atenţia Securităţii. Ca urmare a refuzului ei cu Securitatea, Müller a fost concediată şi expediată pentru reeducare într-un „mediu muncitoresc sănătos”, la întreprinderea „Tehnometal”, unde a lucrat ca traducătoare. Volumul de debut, „Niederungen” – „Ţinuturile joase”, a apărut în 1982, după o puternică confruntare cu cenzura care i-a „defrişat” simţitor manuscrisul. Peste doi ani cartea a fost publicată şi în Republica Federală Germania ,exact aşa cum fusese scrisă de autoare. Reacţia autorităţilor din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice. 

Şi acum poate vă întrebaţi de ce am umplut articolul cu multiple informaţii ce pentru unii par foarte inutile, şi nu trec direct la analiza Hertei sau la ce am eu de spus despre ea, dar am încercat să fac o scurtă introducere.

Înainte de primirea Premiului Nobel, vizitele Hertei Müller în România treceau aproape neobservate. Nobelul a schimbat însă radical percepţia publică asupra scriitoarei.

A fost marea surpriză a Nobelului, a triumfat şi şi-a ridicat premiul deasupra unor nume grele precum Amos Oz  sau Philip Roth. A spart tiparele, o bănăţeancă dificilă, nu poate lua Nobelul, aceasta era opinia majorităţii. Cărţile ei vorbesc despre Securitate, despre nedreptăţile traiului aflat sub comunism, despre emigrarea forţată în Germania. Pentru curajul unei vieţi, dar şi pentru un talent ce nu şi-a uitat şi ignorat locul de provenienţă, îi dedic Hertei acest articol agăţat pe tabla blogului meu în bătaia vântului cibernetic.

Citate ale scriitoarei: „Eu cred că trebuie să fii onest, împăcat cu tine însuţi. Cred că scriind, omul se împlineşte altfel decât prin cele cinci simţuri. Scriind sunt descoperite lucruri din altă dimensiune. Atâta timp cât scriu, îmi dau seama măcar un pic cum ar putea decurge viaţa, dar când termin textul, iară nu mai ştiu.”

„Am scris întotdeauna doar pentru mine. Încerc să decriptez, în interior, ceea ce se petrece cu mine, ce s-a ales din mine. Mă trag dintr-un sătuc, am ajuns la oraş, unde m-am confruntat cu o minoritate germană conservatoare, apoi am scris prima mea carte, mi-am renegat mereu originile, am scris despre chestiunile naţional-socialismului, apoi despre modul de viaţă arhaic, de la sate, despre etnocentrism şi mulţi au caracterizat scrierile mele, din acest motiv, ca o literatură naţionalistă, ceea ce eu nu cred că am făcut.”

„Un scriitor e rezultatul unei experienţe.”

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s